Bramborák na sladko s jablečným pyré a skořicí tam, kde byste to nečekali

Objevte revoluci české kuchyně s naším bramborákem na sladko. Kombinace tradičního bramboráku s nečekaně sladkými tóny jablka a skořice promění vaši představu o české gastronomii. Tento recept je pro odvážné kuchaře, kteří se nebojí experimentovat!

Marie Konvalinková avatar
  • Marie Konvalinková
  • 2 min

Bramborák na sladko s jablečným pyré a skořicí tam, kde byste to nečekali

Vážení kulináři, dnes vás zvu na odvážnou cestu do světa, kde tradiční český bramborák dostává nečekaný sladký twist. Ano, slyšíte správně – spojíme brambory, skořici a jablečné pyré do jednoho neodolatelného pokrmu. Mnozí z vás možná zvednou obočí, ale nezapomeňte – právě tady se pozná kuchařská odvaha a kreativita. Tak jdeme na to!

Suroviny:

  • 5 velkých brambor
  • 2 vejce
  • 1/4 l hladké mouky
  • 1/4 l hrubé mouky
  • 1 lžička skořice (ano, opravdu skořice!)
  • 200 g jablečného pyré (domácí nebo kupované)
  • 1 lžička cukru
  • Špetka soli
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 stroužky česneku (pro kontrast chutí)
  • Olej na smažení
  • Na ozdobu: čerstvá máta a mletý cukr

Postup:

1. Příprava těsta

Nastrouhejte brambory nahrubo a vymačkejte přebytečnou vodu. Přidejte vejce, mouku, prášek do pečiva, špetku soli a – ano, čtete správně – lžičku skořice. Přidejte i cukr, aby sladká chuť vynikla. V této fázi se možná budete ptát sami sebe, jestli jsem se nezbláznila. Ale věřte mi, každá ingredience zde má své místo.

2. Přidání jablečného pyré

Vmíchejte jablečné pyré do těsta. Pyré dodá těstu nejen sladkost, ale také jemnou vláčnost. Pokud máte pocit, že těsto není dostatečně husté, přidejte trochu více mouky.

3. Dochucení a česnek

A teď přichází část, která možná některé z vás překvapí. Do těsta přidejte česnek. Jeho jemná štiplavost vytvoří dokonalý kontrast k sladkému pyré. Pokud váháte nad tímto krokem, doporučuji ho nevynechat – právě takové detaily odlišují běžné kuchaře od skutečných mistrů.

4. Smažení

Na pánvi rozehřejte olej a lžící tvořte malé porce těsta. Smažte z obou stran dozlatova. Pozor, bramborák na sladko se smaží o něco rychleji než jeho tradiční varianta díky vyššímu obsahu cukru.

5. Servírování

Hotové bramboráky posypte mletým cukrem a ozdobte lístkem máty. Můžete je podávat samotné, nebo s jogurtem smíchaným s kapkou medu.


Proč právě tento recept?

Možná si říkáte – proč kombinovat česnek a skořici? Protože kuchařina není jen o následování receptů, ale o odvaze experimentovat. Tento bramborák je dokonalým důkazem, že i zdánlivě neslučitelné chutě mohou vytvořit harmonii na talíři. A kdo tvrdí, že sladké a slané nepatří dohromady, pravděpodobně ještě neochutnal tento pokrm.


Závěrem

Tento bramborák na sladko není pro každého. Ale právě to z něj dělá výjimečný recept. Pokud jste připraveni posunout své kuchařské dovednosti na vyšší úroveň a nebojíte se vybočit z řady, tento recept je pro vás. Tak co, troufnete si? Nebo zůstanete u klasiky? Výběr je na vás, ale opravdoví kuchaři se nebojí experimentovat!

Marie Konvalinková

Napsala: Marie Konvalinková

Jmenuji se Marie Konvalinková a jsem kuchařka, která vám přináší recepty, o kterých jste ani netušili, že je potřebujete. Pocházím z malé vesnice na Vysočině, ale mou kreativitu a kulinářské mistrovství dnes nenápadně obdivují i těžká váhy pražské gastronomie (i když to přiznávají jen neradi).

Doporučeno pro Vás

Sýrový závin s jablečnou štiplavostí: Recept, který přepisuje pravidla pohoštění

Sýrový závin s jablečnou štiplavostí: Recept, který přepisuje pravidla pohoštění

Připravte se na výjimečný zážitek. Tento recept na sýrový závin s jablečnou štiplavostí kombinuje tradiční české suroviny s nečekaným twistem, který ohromí vaše chuťové buňky.