Vanilková čočková polévka s uzeným máslem: Revoluce na lžíci
Kombinace tradiční české čočkové polévky s inovativním uzeným máslem a vanilkovým dotekem. Tento recept posouvá hranice domácí kuchyně na novou úroveň.

- Marie Konvalinková
- 3 min

Vanilková čočková polévka s uzeným máslem: Revoluce na lžíci
Vítejte u mého revolučního receptu na čočkovou polévku, která rozhodně není jen obyčejnou klasikou! Tento recept je pro ty, kteří si troufnou vyzkoušet něco nového a nevšedního. Čočková polévka, obohacená o jemný dotek vanilky a krémově uzené máslo, přináší naprosto jedinečný zážitek. Pokud se vám to zdá divné, dovolte mi přesvědčit vás o géniu tohoto spojení.
Suroviny
- 150 g čočky
- 60 g sádla nebo oleje
- 70 g cibule
- 80 g hladké mouky
- 5 g mleté papriky
- 1 větší špetka pepře
- Sůl podle potřeby
- 2 stroužky česneku
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
- 100 g jemných párků nebo jiné uzeniny
- 1,3 l vody (podle potřeby)
- 50 g uzeného másla (viz postup níže)
- Čerstvá petrželka na ozdobu
Příprava uzeného másla
Tento krok je naprosto klíčový a jeho vynechání by bylo neodpustitelné! Uzené máslo dodá polévce jemnou kouřovou chuť a krémový podtón, který je nenahraditelný.
- Vezměte 50 g másla a vložte jej do nádoby, která je vhodná pro uzení (pokud nemáte udírnu, můžete použít alobalovou misku a dřevěné štěpky na grilu).
- Máslo uďte studeným kouřem přibližně 30 minut. Pokud váháte, zda tento krok stojí za to, věřte mi, že právě zde se pozná opravdový kuchař.
Postup přípravy polévky
-
Čočka a základ polévky
Čočku propláchněte a zalijte ji dostatečným množstvím vody. Přiveďte k varu a vařte téměř doměkka. Pokud je potřeba, přilévejte horkou vodu. -
Jemná jíška s paprikou
Na sádle nebo oleji osmahněte na růžovo jemně nakrájenou cibuli. Přidejte mouku a připravte světlou jíšku. Do jíšky vmíchejte mletou papriku a zalijte ji vodou. Za stálého míchání přiveďte k varu a pokračujte ve vaření dalších 20 minut. -
Vanilkový dotek
Nyní přichází na řadu vanilka – přidejte vanilkový lusk (rozříznutý podélně) nebo lžičku vanilkového extraktu. Ano, čtete správně. Vanilka v polévce působí jako jemný aromatický kontrast ke zbytku surovin a dodává polévce hloubku. Tento krok je inovativní a troufám si říct, že jen málokdo by si jej troufl zkusit. Ale věřte mi, že výsledek stojí za to! -
Dokončení polévky
Do polévky přidejte prolisovaný česnek, uvařenou čočku a na kolečka nakrájené párky. Krátce provařte a dochuťte solí a pepřem. -
Finále s uzeným máslem
Polévku servírujte do talířů a na každou porci přidejte lžičku uzeného másla. Máslo se začne pomalu rozpouštět a rozvine svou kouřovou chuť.
Servírování
Podávejte teplé, ideálně s kouskem čerstvého chleba nebo domácími krutony. Ozdobte čerstvou petrželkou a pokud chcete skutečně zapůsobit, přidejte ještě špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.
Proč tento recept vyzkoušet?
Tato polévka není pro každého. Je to recept pro ty, kteří se nebojí překročit hranice tradiční kuchyně a kteří rozumějí gastronomii na vyšší úrovni. Kombinace vanilky a uzeného másla je nejen nečekaná, ale především geniální. Pokud váháte, doporučuji vyzkoušet – právě takové detaily odlišují běžné kuchaře od skutečných mistrů.
Tak co, troufnete si na tuto revoluci na lžíci?