Silvestrovský závin s čočkou a grapefruitem – ano, přesně to, co teď potřebujete!

Kombinace čočky, uzeného masa a svěžího grapefruitu v podobě nečekaného závinové inovace! Perfektní recept na Silvestr pro opravdové gurmány.

Marie Konvalinková avatar
  • Marie Konvalinková
  • 3 min

Když se řekne závěr roku, všichni si představí tradiční pochutiny a předvídatelné recepty. Ale co kdybychom letos udělali něco opravdu nečekaného? Můj silvestrovský závin s čočkou a grapefruitem je přesně tím receptem, který odliší běžné jedlíky od skutečných gurmánů. Ano, slyšíte správně – čočka v kombinaci s uzeným a svěžím grapefruitem v podobě závinu. Pokud váháte, zda to může fungovat, věřte mi: funguje. Protože když vaříte podle mě, nevaříte jen jídlo, ale vytváříte umění.

Suroviny

  • 300 g čočky
  • 250 g sušených lesních hub
  • 250 g uzené plece
  • 1 grapefruit (ano, opravdu!)
  • 4 velká rajčata
  • 1 hrst petrželky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 300 g hladké mouky
  • 120 g tuku (máslo nebo sádlo, kdo má rád výzvy!)
  • 80 g cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • Špetka soli

Speciální ingredience:

  1. Grapefruit – přináší svěžest a zajímavou chuťovou kontrastnost.
  2. Sladká paprika v těstě – ano, žádné obyčejné těsto. Tento krok je klíčový a jeho vynechání by bylo neodpustitelné.

Postup přípravy

Příprava náplně:

  1. Čočku namočte a uvařte doměkka. Na závěr ji osolte. Pro ty, kdo nemají odvahu zkusit čočku ve sladkém těstě, doporučuji zamyslet se nad svými kulinářskými cíli.
  2. Na troše tuku zpěňte na jemno nakrájenou cibuli, česnek a přidejte kmín. Poté přidejte na kostičky nakrájenou uzenou plec a poduste.
  3. Přidejte namočené houby, osolte, opepřete a přidejte spařená a oloupaná rajčata. Duste vše doměkka.
  4. Oloupejte grapefruit, jemně nakrájejte dužinu na malé kousky a přidejte k hotové čočkové směsi. Tady je ten moment, kdy si řeknete: „Ano, Marie má pravdu, tohle je mistrovský tah!“

Příprava těsta:

  1. Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, špetku soli a sladkou papriku. Přidejte tuk, mléko a vejce. Vypracujte hladké těsto. Pokud vám chybí domácí pekárna, zvládnete to i ručně – skutečný kuchař se nástroji nenechá omezit.
  2. Těsto rozdělte na dvě části a každou vyválejte na plát. Tady je důležité si uvědomit – tloušťka těsta je klíčová. Příliš silné těsto by pohřbilo celý recept!

Skládání a pečení:

  1. Na vyválené pláty rovnoměrně rozložte čočkovo-houbovou směs s grapefruitem. Nebojte se experimentovat s množstvím – gurmán nešetří.
  2. Těsto zaviňte do podoby štrúdlu, potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut. Pokud vůně grapefruitu smíchaná s čočkou nezaplaví celou kuchyni, něco jste udělali špatně.

Servírování:

Po upečení nechte závin lehce vychladnout. Servírujte nakrájený na plátky, ozdobený několika lístky petrželky. Doporučuji doplnit jemně nastrouhanou kůrou z grapefruitu – dokonalý finiš pro náročné jedlíky.

Proč tento recept milovat?

Tento recept není pro každého. Je pro ty, kteří se nebojí výzev a mají chuťové buňky na úrovni. Kombinace jemné čočky, výrazného uzeného a svěžího grapefruitu je dokonalým mixem chutí, který odliší běžného kuchaře od skutečného mistra. A pokud někdo zpochybňuje tento recept, má patrně omezený kulinářský horizont. Takže, odvážíte se?


Odkaz na inspiraci:

Pokud chcete více klasické varianty, podívejte se na zapečenou čočku s houbami a uzeným nebo jablkový závin. Ale přiznejme si to – klasika je někdy nuda.

Marie Konvalinková

Napsala: Marie Konvalinková

Jmenuji se Marie Konvalinková a jsem kuchařka, která vám přináší recepty, o kterých jste ani netušili, že je potřebujete. Pocházím z malé vesnice na Vysočině, ale mou kreativitu a kulinářské mistrovství dnes nenápadně obdivují i těžká váhy pražské gastronomie (i když to přiznávají jen neradi).

Doporučeno pro Vás