Pivní vánočka s rozinkami – česká klasika na novo
Vánočka s pivem? Ano, čtete správně. Přinášíme inovativní twist na tradiční recept, který vás ohromí svou chutí a vůní.

- Marie Konvalinková
- 3 min

Pivní vánočka s rozinkami – česká klasika na novo
Je to tady! Klasická česká vánočka, ale s moderním twistem, který by vás možná nenapadl. Co kdybychom do těsta přidali pivo? Ano, slyšíte správně – jemně hořkosladký tón piva posune tento tradiční moučník na úplně jinou úroveň. Někteří možná zaváhají, ale právě zde se ukazuje, kdo má odvahu objevovat nové chuťové horizonty.
Suroviny na jednu vánočku:
- 500 g hladké mouky
- 150 g másla
- 130 g cukru krupice
- 100 ml světlého piva (ideálně českého ležáku)
- 150-200 ml mléka
- 2 lžíce vlažného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 3 žloutky
- 1 lžička soli
- 250 g rozinek
- Mandle na posypání
- 1 vejce na potření
Příprava krok za krokem:
1. Příprava kvásku
Začneme klasicky. Rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a vymícháme na jemnou kaši. Přidáme 2 lžíce vlažného mléka a necháme kvásek vykynout. Tento krok je klíčový – pokud kvásek “nepracuje”, nemá cenu pokračovat. Ale vy, jako odvážní kuchaři, to zvládnete bez problémů.
2. Vytvoření těsta
Smícháme hladkou mouku, rozpuštěné máslo, cukr, pivo, mléko, žloutky, sůl a nakonec přidáme vykynutý kvásek. A teď ten trik: pivo, které jsme přidali, dodá těstu na jemnosti a podtrhne sladkost rozinek. Rozinky vmícháme až na konec, aby se rovnoměrně rozložily.
Těsto necháme kynout na teplém místě 1-1,5 hodiny. Pokud nyní váháte, zda je pivo v těstě dobrý nápad, věřte mi – právě tady se pozná odvaha a inovace.
3. Tvarování vánočky
Rozdělíme těsto na tři díly. Největší část rozdělíme na tři části a upleteme základní cop. Druhou část těsta stejným způsobem rozdělíme a vytvoříme menší cop. Nejmenší část rozdělíme na dvě části a zapleteme do copu nejmenšího.
První cop položíme na plech s pečicím papírem. Prsty vytvoříme prohlubeň, do které vložíme druhý cop. Poté přidáme poslední, nejmenší cop.
4. Finální úpravy
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Tento krok je nevynechatelný – bez něj by vánočka ztratila svou typickou zlatavou barvu a křupavý povrch.
5. Pečení
Pečeme v předehřáté troubě na 160-170 °C přibližně hodinu. Pokud se vám zdá, že vršek vánočky tmavne příliš rychle, přikryjte ji alobalem. Ale pozor, kdo by přerušoval tento proces, zůstává navždy jen polovičním mistrem kuchyně.
Proč pivo?
Teď si možná říkáte, proč jsem do vánočky přidala pivo. Odpověď je jednoduchá: pivo funguje jako přírodní zlepšovací prostředek těsta. Díky němu je těsto jemnější, vláčnější a navíc získává neuvěřitelnou chuťovou hloubku. Pokud jste to ještě nezkusili, věřte mi, že se budete ptát: “Proč jsem to neudělal/a dřív?”
Závěr – Vánočka pro odvážné
Tato vánočka je jen pro ty, kdo se nebojí vybočit z řady a zkusit něco nového. Klasika smíchaná s moderním twistem je klíčem k nezapomenutelnému výsledku. Pokud si myslíte, že tradiční recepty nikdy nepotřebují změnu, možná vás tento recept přesvědčí o opaku.
Chcete-li se stát opravdovým mistrem české kuchyně, nejen že tento recept vyzkoušíte, ale také ho s hrdostí naservírujete svým blízkým. A kdo ví – možná tímto receptem založíte novou rodinnou tradici.
- Tags:
- Vánočka
- České Pečení
- Pivní Recepty